Hur manglar man lakan?
January 18th, 2024 - By Niclas Olsson

Hur manglar man lakan?

Finns det något härligare än att krypa ner i en säng med perfekt släta och manglade lakan? Det är inte bara estetiskt tilltalande och behagligt att känna på, utan det gör också att sängkläderna tar upp mindre plats i skåpet.

Tidigare var manglade lakan en självklar del av många hem. Med tiden förlorade konsten att mangla lite av sin popularitet. Men det håller på att förändras. Att mangla lakan är påväg tillbaka. Förmodligen är det därför du läser denna artikel. I de flesta bostadshus med gemensamma tvättstugor kan man fortfarande se dessa stora mangelmaskiner, andra har en mindre manuell variant.

Så här gör du för att mangla dina lakan

1.     Börja med att se till att lakanen är nytvättade och lite fuktiga – de formas bäst i det tillståndet. Om de är helt torra kan du enkelt använda en sprayflaska för att fukta dem.

2.     Sträck och vik lakanen innan du placerar dem i mangeln. Du kan be någon om hjälp eller använda en lakanssträckare i tvättstugan. Om inget av dessa alternativ är tillgängliga kan du enkelt fästa ena änden av lakanet i mangeln och dra samt vika själv.

3.     Placera lakanet kant i kant på den sista halvmetern av mangelduken. Se till att tyget ligger slätt genom att stryka med händerna. Låt sedan lakanet rulla några minuter.

4.     Dra ut lakanet ur mangeln när du är klar.

5.     Låt lakanet torka. Om du använder din egen mangel kan du låta lakanet torka där. Annars kan du hänga det på ett torkställ eller över en stol för att torka.

6.     Kontrollera att lakanet är helt torrt innan du viker ihop det och lägger det i skåpet. Platta till det och njut av det nystrukna resultatet!

Se video här.

Varför ska man mangla lakan? 5 bra anledningar till att mangla dina lakan

1.     Tar mindre plats: Manglade lakan och handdukar tar upp mindre plats i skåpen och lockar inte till sig lika mycket smuts och damm, eftersom textilfibrerna blir mer kompakta.

2.     Håller sig rena längre: Manglade lakan drar inte åt sig lika mycket smuts, vilket gör att de håller sig rena längre.

3.     Bra för allergiker: Mangling minskar dammhalten med 10-60 gånger, och kvalster trivs inte i en miljö med mindre damm. Detta gör mangling särskilt fördelaktigt för allergiker.

4.     Snabbare än man tror: För de som vant sig vid att mangla tar det inte längre tid än att stryka ett lakan och kan till och med gå snabbare. Maskinen gör det mesta av jobbet, och processen kan vara meditativ.

5.     Hotellkänsla: Den som har sovit mellan manglade lakan vet den ojämförliga känslan. Det ger en lyxig hotellkänsla och en oslagbar upplevelse. Vem vill inte sova gott och känna sig som på hotell?

I artikeln Därför ska du alltid mangla dina lakan från Expressen får du en inblick i fördelarna med att mangla dina lakan.

Hur fungerar en varmmangel?

En varmmangel är en maskin som använder värme och tryck för att släta ut och pressa tyger. Den fungerar genom att först förbereda tyget på en roterande trumma, sedan värma upp inre rullar.

När tyget matas genom maskinen, appliceras värmen och trycket för att skapa en slät yta. Efter manglingsprocessen kyls tyget för att fixera den släta strukturen.

Det färdiga resultatet, ett slätt och pressat tyg, kommer ut redo att användas. Varmmanglar är särskilt användbara för att skapa eleganta ytor på lakan och handdukar.

Källa: https://levaochbo.expressen.se/darfor-ska-du-alltid-mangla-dina-lakan/

Niclas Olsson

Niclas Olsson

Niclas är en auktoritet inom heminredning och produktkunskap - en sann visionär som förenar estetik och funktion på ett unikt sätt. Hans förmåga att kombinera olika stilar och skapa harmoni har gjort honom till en eftertraktad rådgivare. Med magnetisk närvaro och gedigen kunskap inspirerar han andra att skapa vackra och funktionella hem. Hans expertis sträcker sig över olika projekt, och hans råd ses som guldstandard inom branschen.